Vegetarijanski priručnik za početnike

Napraviti promenu

Potražite u svojem supermarketu !

Potražite u svom supermarketu !

Ne morate ići dalje od svog lokalnog supermarketa kako biste uživali u veganskoj hrani. Voće, sokovi, povrće, orašasti plodovi, maslac od kikirikija, pirinač, žitarice, pasulj, masline i većina džemova ne sadrže životinjske proizvode. Takođe ni mnoge vrste hleba, krekera, kolača, testa, žitarica, supa, preliva za salate, umaka za testeninu, margarina i slatkiša ne sadrže životinjske proizvode. Iznenadi ćete se koliko namirneca vam stoji na raspolaganju.

Mnogi ljudi postanu vegetarijanci preko noći, dok drugi ishranu menjaju postepeno. Vi napravite onako kako je najbolje za vas.

1 Počnite s vašim uobičajenim vegetarijanskim jelima, recimo npr. špagete s umakom od paradajza, supa i čorba, salata i variva pa zamenom mesa u vašim omiljenim receptima kao što su lazanje, sarme ili punjene paprike. Tu je i teksturirana soja u obliku medaljona, ljuspica, komadića i odrezaka. Zamenite mesni nadev u jelima pasuljom ili prženim povrćem. Zapecite paprike punjene pirinčom ili rendanim krompirom. Premažite pečene krompire margarinom, sojinim umakom ili salsom. Umesto sira, u lazanje stavite mrvljeni tofu i razne vrste pečuraka.

2 U prodavnicama zdrave hrane i supermarketima potražite instant supe i glavna jela. Mnoge supe iz kesice i konzerve koje ste već verovatno pripremali su vegetarijanske, recimo pasulj iz konzerve, minestrone supe, čorbe od paradajza i čorbe od povrća. Začinjen pirinač može postati glavno jelo, ako joj se doda samo konzerva pasulja. Eksperimentišite s krompirom pečenim na ulju i krumpirom pečenim u rerni (ne koristite za to svinjsku mast!) pa s raznim vrstama testenine. Naručite pizzu bez sira, ali s raznim vegetarijanskim dodacima poput paprika, pečuraka ili čak artičoka!

3 Probajte zamenu za meso – vege-burgere, “šunku”, “hot dog”, “odreske”, “salame” i “paštete” napravljene od soje i drugih bezmesnih sastojaka. Zamena za meso ima ukus dovoljno sličan pravom tako da zavara svakog tvrdokornog mesojeda, iako ćete možda probati nekoliko različitih vrsta pre nego pronađete i izaberete svoju omiljenu.

4 Posetite prodavnice zdrave hrane u vašoj blizini i pronađite najbolje varijante vegetarijanske hrane. Ne budite stidljivi – naći ćete police i police s odličnim proizvodima za koje niste ni znali da postoje: jela s testeninom i umacima, proizvode od imitacije mesa koje možete da dodate u svoje omiljene recepte ili ih pripremiti prema priloženom upustvu, zatim na soji bazirane “sireve”, “majoneze”, “kiselo mleko” i “mleko”.

Vegetarijanski proizvodi5 Istražite mnoga vegetarijanska jela koja su već dugo popularna u drugim zemljama, kao što je humus (pikantan namaz kome je baza tahini odnosno susam), kari s povrćem, falafel (začinjena mešavina pasulja koja može biti napravljena u obliku pljeskavica i “mesnih loptica”), tempeh (popularna, visoko proteinska zamena za meso), sejtan (ukusna namernica napravljena od pšenice, koja može biti isečena na komadiće, marinirana, pržena ili pečena) i mnoštvo drugih vegetarijanskih jela. Pronaći ćete čak i deserte, kolače, slatkiše i grickalice koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim, bez masnoća i holesterola koji se mogu naći u proizvodima životinjskoga porekla.

6 Steknite naviku čitanje sastava na omotima namirnica, kako biste bili sigurni da kupujete zdrav i etički ispravan proizvod. Krekeri mogu sadržavati svinjsku mast, mješavine pirinča mogu sadržati pileću mast, a neki drugi proizvodi mogu imati životinjske sastojke koje želite da  izbegnetei, recimo npr. želatina (iz životinjske kože, želuca i kosti). Ubrzo ćete naučiti koja je hrana “sigurna”, a proveravanje sadržaja će vam preći u naviku.

Probajte ove jednostavne zamene!

Za ...

Maslac: Pirjanite u vodi, vinu ili u biljnoj supi, prelijte limunovim sokom i kuvajte s margarinom ili biljnim uljima.

Sladoled:
Probajte voćne sirupe i sladolede sa sojinim mlekom sopstvene izrade ili potražite gotove sladolede bez mleka u obližnjim prodavaonicama umesto običnih sladoleda punih holesterola i masnoća.

Mleko:
Probajte sojino mleko s čokoladom, vanilom ili obično, zatim pirinčano i bademovo mleko. Odlična su za kuvanje, prelivena preko žitnih pahuljica, u kafi ili vrućoj čokoladi – koristite ih na sve načine na koje ste koristili obično mleko. Takođe su dostupna i u varijanti s malo masnoća.

Hamburger:
Postoji veliki izbor vegetarijanskih hamburgera. Umesto “mesa hamburgera” kao sastojka u receptima za sarmu, “mesnu pljeskavicu” i punjenu papriku, stavite sojine ljuspice.

Sir:
U prodavnicama zdrave hrane potražite sojin sir ("tofu") koji se može koristiti na pizzama i sendvičima kao i u umacima. Takođe, možete napraviti izvrstan kremast “sirni” umak koristeći prehrambeni kvasac ili biljne sireve.

Jaja:
U kuvanimim jelima koristite već gotove zamene za jaja (napravljene uglavnom od krumpirovog skroba). Za doručak, razmutite tofu s lukom, pečurkama, senfom, umakom od kurkume i soje. Gotovo u svim jelima jaja nisu nužan sastajak, pa ih je dovoljno jednostavno izbaciti, a najednostavnija zamena za pohovanje je smesa brašna i vode.

Želatina:
Potražite agar-agar ili pektin ili skrob, koji nisu napravljeni kuvanjem kravljeg želuca i svinjske kože.

Potražite!

Pronaći ćete širok spektar vegetarijanskih/veganskih kuvarica u lokalnoj knjižari. Postoje kuvarice za one koji ne vole da utroše više od 10 minuta za pripremanje večere kao i kuvarice za sladokusce. Pozajmite recepte od prijatelja i saradnika vegana, posetite stranice sajta Sloboda za životinje  www.sloboda-za-zivotinje.org na kojima se nalaze brojni recepti i popis literature ili naručite iz PETA-ine internet prodavnice na www.PETAmall.com.

Pitajte stručnjake:

"Nemam potrebnu snagu volje da se odreknem hamburgera, ćevapa i sladoleda."
Carla Bennett
Nije potrebna snaga volje: neverojatne imitacije mogu zadovoljiti vašu želju. U mnogim velikim supermarketima sada se mogu naći osnovne veganske namernice, uključujući vegy burgere, paštete, salame i viršle, a trgovine zdrave hrane imaju i umake bazirane na soji i pikantne, dimljene tofue, bezmlečne “sireve”, majoneze, pudinge, deserte i “sladolede”. Neće se svakome dopasti baš svaki takav proizvod, pa nemojte odustati ako vam prva takva  hrana za zamenu na koju naiđete neće biti ukusna. A ako ne možete naći ono što tražite, pitajte. Poslovođe mnogih prodavnica će spremno naručiti nove proizvode kako bi unapredili poslovanje.

"Dosadilo bi mi da stalno jedem izdanke!"
A kome ne bi! Mnogi novopečeni vegetarijanci otkriju da sada ustvari imaju puno veći izbor hrane nego pre – a ne manji! Na primer, mnogi u svoju ishranu uvrste jela drugih naroda poput tajlandskog i indijskog karija, tofua pripremljenog u soku, veganskih đuveča i mnoštvo drugih namernica različitih ukusa. Zahvaljujući zameni za meso, vegetarijanci takođe mogu uživati i u svojim ranije omiljenim poslasticama. Pozajmite ili kupite nekoliko dobrih vegetarijanskih/veganskih kuvarica, kako biste dobili nove ideje za recepte.

"Ne mogu naći zamenu za meso u svom malom mestu."
Prodavnice zdrave hrane se obično otvaraju u većim urbanim sredinama. Napravite jednom mesečno izlet do većeg grada da se obezbedite. Iznenadi ćete se šta sve možete da pronađete u vašoj lokalnoj trgovini, shopping centru, na pijaci ili direktno kod proizvođača zdrave hrane. Ako je ponuda slaba, tražite ono što želite! Pokušajte i s narudžbama preko interneta. Pogledajte oglase u vegetarijanskim časopisima, potražite na internetu druge izvore ili pročitajte rubriku “Resursi” u ovom vodiču.

Carla Bennett, autor knjige Living in Harmony With AnimalsClick here to return to PETA.org