Vegetarijanski priručnik za početnike

Vegetarijanska ishrana za trudnice i decu: podizanje dece vegana

Kathy Snow Guillermo i obitelj

Pitajte stručnjake!

“Kako deca dugoročno podnose vegansku prehranu?”
Deca koja se hrane povrćem, voćem, žitaricama i mahunarkama, ako dobijaju dovoljno kalorija, ne samo da normalno rastu, nego su čak viša rastom od dece koja se hrane mesom.

Dr. Charles Atwood, pedijatar

ispričala Kathy Snow Guillermo

Kada je moja ćerka Jilly bila mala nikada nije imala grčeve, upalu uva, grip ili bilo koju ozbiljniju bolest. Moj sinčić Dash sada sledi njen primer. Prijatelji mi kažu da jednostavno imam sreće, ali pravi uzrok je u ishrani moje dece. Kada odbacite meso, mlečne proizvode i jaja, dobro zdravlje vam je gotovo osigurano.

Moja odluka da decu hranim veganski sablaznila je moju familiju. “Biće bolesni i mršavi,” upozoravali su me. A ustvari, svojoj sam deci pružila bolji početak života nego što ga ima većina. No, priznajem da je u početku bilo trenutaka kada sam se dvoumila.

Istina, ja sam vegetarijanka već godinama. Ali nisu li deca drukčija? Popis bolesti od kojih oboljevaju odrasli zbog ishrane bazirane na mesu i mlečnim proizvodima izgleda kao da čitate "Ko je ko kod ubica današnjice" – bolesti srca, rak, visoki pritisak, kap. Ali što je s decom? Odgovor me šokirao. Konzumiranje mleka je povezano s astmom, alergijama, unutarnjim krvarenjima, pa čak i s juvenilnim diabetesom! Tada sam odlučila!

Moj pedijatar je u početku bio sumnjičav. (Kada je moja kći počela da jede tvrdu hranu, lekar mi je rekao: “Pomešajte meso s voćem kako bi prikrili ukus mesa. Mala deca ne vole meso. Za njih meso ima okus nečeg mrtvog.”) Međutim, stručnjak za ishranu koju sam konsultovala potvrdila je ono što sam već znala: deca ne samo da ne trebaju životinjske proizvode, nego im je bolje bez njih! Ona mi je učvrstila samopouzdanje i dala nekoliko jednostavnih uputstava. Evo mojih zapažanja:

• Dojene bebe su sretnije i zdravije od onih koje se hrane veštačkom hranom za odojčad. Većina beba koje puno plaču ili pate od čestih proliva su hranjena veštačkom hranom baziranom na kravljem mleku. Svojoj deci sam omogućila bolji imunitet, zbog antitela u mom mleku, a kako sam veganka, u mom mleku nije bilo pesticida, koji se nakupljaju u životinjskim mišićima i masnom tkivu. Čak su i šanse od sindroma iznenadne dečje smrti smanjene u odnosu na veštački hranjene bebe.

Hrana za bebe na bazi soje je mnogo lakša za bebin probavni sistem od kravljeg mleka.

• Ako ne dojite, veštačka hrana na bazi soje je lakša za dečji probavni sistem od kravljeg mleka i može se nabaviti u obliku tečnosti ili praha.

• Moja deca nisu nikada imala probleme s belančevinama, kalcijumom i gvožđem Većina dece i odraslih jede previše belančevina, a pošto ih dobijaju iz životinjskih proizvoda, s njima dobijaju i vrlo veliku količinu masti koja začepljuje vene. Previše belančevina zapravo uzrokuje gubitak kalcijuma iz organizma, pa je prema tome upotreba kravljeg mleka jedan od najnedelotvornijih načina za jačanje kostiju.

Svakoga dana moja deca mi pokazuju da sam u pravu. Moja kći sada ima šest godina. Visoka je, snažna i sportski tip. Sa 18 meseci je počela da igra fudbal, a od treće godine ide na časove plesa. Nikada nije imala bronhitis, niti gnojnu upalu grla. Njen mlađi brat dobija na težini brzinom koja zapanjuje njegove lekare.

Ima i drugih dobrih strana. Moja ćerka je sada već dovoljno stara da razume kako je hamburger jednom bila krava, a batak deo pileta. I oseća se dobro zbog učestvovanja u zaustavljanju okrutnosti prema životinjama.


Portret: Peter Diggs


Click here to return to PETA.org