Vegetarijanski priručnik za početnike

Nova hrana

Nova hranaPšenični gluten, sejtan, tempeh. Ovi nazivi  mogu da vam zvuče čudno, ali “zamene” za meso nisu novost. Kinezi su pre više od hiljadu godina zamrzavali tofu da bi dobili namernicu koja liči na meso, a Japanci su u 15. veku pravili lažnu guščetinu. Na zapadu je prve zamene za meso, napravljene od orašastih plodova i pšeničnog glutena, izumeo John Harvey Kellogg, poznat po kukuruznim pahuljicama. Zamene za meso postale su široko popularne četrdesetih godina 20. veka kao jeftina alternativa mesu tokom rata, a šezdesetih su, u doba 'dece cveća', postali veliki hit i pronašli svoje stalno mesto u zdravoj ishrani.

Ima ukus poput mleka ili mesa, ali šta je to u stvari? Evo kratkog pregleda:

Teksturirane biljne belančevine (Textured vegetable protein®- TVP®)

TVP* (registrovani zaštitni znak kompanije Archer Daniels Midland) je ono što ostane od zrna soje kad se iz njega iscedi ulje. TVP se koristi za sve vrste mesnih zamena, od veganskih burgera do pilećeg paprikaša. Pojavljuje se u raznim oblicima: začinjen ili nezačinjen, mleven ili u komadima (medaljoni, komadići, ljuspice...) i brzo je kuvan. TVP ustvari ima više belančevina od većine vrsta mesa; takođe nema masti, ima daleko manje kalorija i mnogo je jeftiniji! Može se naći u trgovinama zdrave hrane i u običnim trgovinama. Doprinosi sadržajnom bogatstvu pljeskavica, sarmi, lazanja i umaka za špagete.

Tofu

Takođe poznat i kao 'sojin sir', tofu je kulinarski kameleon. Sam za sebe ima blag okus, ali lako poprima okus druge hrane i začina se kojima se kuva. Može se naći u frižiderima trgovina zdrave hrane i u mnogim supermarketima. Tofu sadrži mnogo belančevina, vitamina, kalcijuma i drugih minerala, a ne sadrži holesterol. Tvrđi tofu je najbolja zamena za meso, naročito ako je mariniran, pečen, dimljen ili lagano pržen u soku. Ako želite dobiti jelo sa izuzetno sličnom građom poput mesa, onda smrznite tofu i zatim ga otopite. Mekani tofu može se izmiksati kako bi načinili kremaste umake, pudinge i prelive.

Pšenični gluten

Možda zvuči čudno, ali pšenični gluten (belančevinski deo brašna) zaista ima ukus mesa! Gluten možete sami napraviti (gnječenjem testa u posudi vode dok se sav skrob ne ukloni), ali instant gluten brašno i već pripremljen sejtan dostupni su u mnogim prodavnicama. Prirodno siromašan mastima, sejtan može biti dimljen, pržen na tiganju, pečen ili pržen na roštilju poput mesa ili tanko narezan za super zdrave sendviče, dodajte salatu, paradajz i umak od soje da biste dobili izvrsni topli tost.

Tempeh

Sočna namernica slična mesu, napravljena od fermentiranih zrna soje. Ima bogat, pikantan ukus i može biti iskorištena u gotovo svakom mesnom receptu.

Zamene za jaja

Zamene za jaja, koje su dostupne u prodavnicama zdrave hrane i nekim supermarketima, imaju svojstva baš kao i prava jaja, ili umesto već gotovih zamena, pokušajte svako jaje u receptu zameniti 1 kašikom sojinog ili pšeničnog brašna ili kukuruznog skroba pomiješanog sa 2 kašike vode. Takođe za povezivanje sastojaka u jelu, tridesetak grama zgnječenog tofua može da zameni jedno jaje.

'Mlečni' proizvodi bez životinjskog mleka

Sojino ili pirinčano i zobeno mleko mogu se koristiti umesto kravljeg mleka preliveni preko žitnih pahuljica, u kolačima, umacima, kao i u frapeima. Neka mleka su obogaćena kalcijumom i drugim dodacima, a ima ih s ukusom vanile, čokolade i slično. Biljni sirevi su izvrsni na pizzama ili u toplim sendvičima. Možete napraviti jednostavno jelo ako na pecivo stavite sojin sir ili ga prelijete šoljicom sojinog jogurta. Sojino ili pirinčano mleko takođe mogu zameniti kravlje mleko u sladoledima, pudinzima, voćnim jogurtima i drugim poslasticama, dok je sojino mleko izvrstan dodatak u kuvanim jelima.


Click here to return to PETA.org