Vegetarijanski priručnik za početnike

Upoznajte meso na vašem tanjiru: šta se događa sa pilićima, svinjama i ribom?

Oborena koka

Pitajte stručnjake:

"Nikad ne jedem nekoga koga znam lično. Ne bih radije jela kernju nego što bih jela koker španijela. One su tako dobroćudne, tako radoznale. Znate, ribe su uistinu osjećajne, one imaju osobnost, boli ih kad su ozlijeđene."
Sylvia Earle- Sylvia Earle, bivša vodeća znanstvenica Nacionalnog Ministarstva za oceane i atmosferu

Fotografija: Al Giddings/ Al Giddings Images, Inc.

Svinja udara glavom o kavez

Šta se događa sa pilićima?

Većina pilića “brojlera” i “kokoški nosilja” živi u ogromnim skladištima, gde su osvetljenje i ventilacija regulisani instalacijama i gdje kvar sistema znači masovnu smrt. Da bi povećali profit, stočari genetski manipulišu brojlerima; kao posledica toga mnoge pernate životinje pate od bolnih poremećaja kostiju i oštećenja kičme, koji od njih čine bogalje. Četiri do šest kokoški nosilja natrpano je u po jedan kavez; krila im atrofiraju zbog nekorišćenja, a noge i stopala se izobličuju i deformišu zbog stajanja na koso nategnutoj žici na dnu kaveza.

U tipičnom skladištu živi do 400.000 peradi, 400 puta više nego što bi bilo zadovoljavajuće da se uspostavi redosled hranjenja. U tako velikom broju, kokoši iskaljuju svoje stresove i frustracije kljucajući jedna drugu. Kako bi smanjili gubitke, stočari koriste vruće noževe da im odstrane kljunove, već nekoliko sati nakon što se izlegu iz jaja. Postupak koji zahteva rezanje mekog tkiva sličnog mesu ispod ljudskih noktiju, toliko je bolan, da mnoge ptice umru od šoka. Neke umiru od gladi, kada uzimanje hrane postane previše bolno.

Svake godine u industriji jaja milioni novoizleglih muških pilića – koji ne mogu da proizvode jaja – biva bačeno u vreće za smeće ili mašine za mlevenje, da bi se ugušili, zgnječili ili raskomadali na smrt

Ono što vam niko ne kaže
Pilići su radoznale i zanimljive životinje za koje se smatra da su inteligentni poput mačaka, pasa pa čak i primata. Kada se nalaze u svom prirodnom okruženju - daleko od industrijskih farmi - oni stvaraju prijateljstva i socijalnu hijerarhiju, prepoznaju jedna drugu i razvijaju redosled hranjenja, brinu se za svoje mlade i vole ih i uživaju u životu u punoj meri kupajući se u prašini, praveći gnezda, sedeći na stablima i slično.

Šta se događa sa svinjama?

Svake godine samo u SAD-u bude ubijeno više od sto miliona svinja. Svinje su na industrijskim farmama kastrirane i otkidaju im komade mesa iza ušiju, čeličnim kleštama otkidaju im se komadići zuba a repovi im se odsecaju - sve bez anestetika. Ponekad su boksovi, u kojima su smeštene, nanizani na više spratova, pa izmet od onih na vrhu pada na one ispod. Akumulacija nečistoće, izmeta i urina u pregradama prouzrokuje kod više od četvrtine svinja da pate od bolne šuge, dok tri četvrtine svinja oboli od upale pluća pre nego uopšte dođu do klanice. Lekovi i genetski modifikovani uzgoj deluju na svinje tako da one toliko oslabe da jedva mogu da hodaju, a više od 400.000 ih je obogaljeno kad stignu u klanicu. U klanicama, radnici zabadaju svinjama metalne kuke u oči, usta ili rektum, kako bi ih prisilili da se brže kreću.

Rasplodne krmače se oplode nekoliko puta u toku njihovih kratkih života i vezuju u uske metalne kaveze koji su tek neznatno veći od njihovih tela. Ti kavezi su toliko okrutni za ta inteligentna i društvena bića da su zabranjeni u nekoliko zemalja.

Ono što vam niko ne kaže
Svinje su vrlo čiste životinje koje se valjaju u blatu da bi se rashladile i izbegle insekte. Svinje su inteligentnije od pasa i, poput pasa, su prijateljski naklonjene i društvene.

Šta je sa ribama?

Kao i druge životinje, ribe osećaju bol i strah. Dr. Donald Broom, savetnik o dobrobiti životinja pri britanskoj vladi, kaže, “Anatomski, fiziološki i biološki, sistem za osećaj bola je kod riba praktički jednak onom kod ptica i sisara.”

Kada se izvuku iz morskih dubina, ribe prolaze kroz bolnu dekompresiju – često veliki unutarnji pritisak probuši njihov vazdušni mehur, izbaci im oči kroz očne duplje i želudac kroz usta. Tada se izbacuju na palubu, gde se mnoge sporo uguše ili su na smrt zdrobljene. Druge su još žive dok im se nožem otvaraju grla i stomaci.


Click here to return to PETA.org