Vegetarijanski priručnik za početnike

Kada niste kod kuće

Kada niste kod kuće

Pitajte stručnjake!

“Gde mogu da jedem kada sam na putu?”
Buritosi sa pasuljom, takosi i pečeni krompir nude se svuda u SAD-u: Hard Rock Cafe, Denny, Ruby Tuesday i TGI Friday ponosno ističu da imaju i veganske burgere na svom meniju, a kao odgovor na potražnju bezbol parkovi širomCarla Bennett  zemlje nude veganske burgere i hot doge ljubiteljima sporta.

Carla Bennett, autor knjige Living in Harmony With Animals

Iako je situacija u Srbiji i Crnoj Gori drugačija, u većini restorana, pizzerija i fast foodova može se naći nešto od vegetarijanskih pizza, burgera, falafela, sendviča, raznih rižota, salata i testenina zatim jela od povrća, a sve više ugostitelja uviđa nužnost proširenja ponude.

Luka Oman, programer uravnotežene ishrane

Najlakši način da probate novu hranu, jeste taj da odete u restorane koji nude raznovrsna vegetarijanska jela. Volite kinesku kuhinju? Probajte jela od sojinog sira (tofua) ili pitajte za povrće s prženim pirinčom i patlidžan sa belim lukom. Želite li italijansku kuhinju? Probajte marinaru, arabiatu ili ulje sa belim lukom preko testenine sa spanaćom.  Možda meksičku? Naručite buritose sa pasuljom, takose i tamalese bez sira ili naručite topli obrok od preprženog pasulja pomešanog sa španskim pirinčom i serviranog sa svežim tortiljama i salsom. U indijskim restoranima naći ćete fantastična jela od povrća s karijem, čorbom od sočiva, somose (indijske palačinke) punjene krompirom i druga slasna jela. Japanski, etiopijski, srednje-istočni, tajlandski i restorani drugih nacionalnih kuhinja takođe nude izvrsna veganska jela.

• Ako ste zalutali u restoran kog je vreme pregazilo i koji nema vegetarijansku ponudu, pitajte da li vam kuvar može posložiti vegetarijansko jelo. Većina restorana će udovoljiti posebnim željama, a kreativnost pojedinih kuvara će vas prijatno iznenaditi!

• Ako ste na pansionu, pre nego vam donesu hranu diskretno zamolite konobara da ne stavlja meso na vaš tanjir i da doda više povrća ili salate.

• Kada ručate ili večerate u tuđoj kući, dajte do znanja unapred  domaćinima da ste vegetarijanac. Ponudite da donesete i podeliti s drugima vegansko jelo.

Ako ste na putu!  Ne zaboravite da unapred obavestite putničku agenciju da ste vegetarijanac. Avionske kompanije će vam ponuditi takav veganski obrok koji će postideti standardnu avionsku hranu. Naručite barem 24 sata unapred, bilo preko vaše putničke agencije, bilo rezervacijom u avionskoj kompaniji.

Podpalite roštilj!

Ne odustajte od roštiljanja u dvorištu samo zato što ne jedete meso. Postoji mnoštvo proizvoda od soje, a tu je i seitan, mnoge vrste pečuraka i razno povrće koje je odlično na roštilju. Prelijte burgere sa kreativnim začinima kao što je salsa, tahini dresing ili humus i poslužite uz razno povrće ili šampinjone. Ražnjiće od povrća prelijte italijanskim dresingom ili grčkom marinadom, pržite ih dok lagano ne potamne i prijatno! Slasan izazov za leto! Uživajte u svežem voću, poput lubenice, za desert.

Nabavite vegetarijanski vodič i držite ga u odeljku za dokumente u vašem automobilu kada putujete. Tako ćete moći da uživate u odličnoj vegetarijanskoj hrani kuda god da idete. Takođe se raspitajte na www.VegDining.com i www.sloboda-za-zivotinje.org za informacije o vegetarijanskim restoranima.

Click here to return to PETA.org